dijous, 4 de juny del 2020
Entrada: Quin poder té la paraula?
La paraula és un mitja de comunicació que a vegades pot fer bastant mal. Per mi les paraules no tenen valor i cadascú li dona el que vol, crec que les paraules són lletres juntes amb un significat que pot ser clar o pot anar amb segones. Cada dia, utilitzem les paraules ja sigui parlant o escrivint, i sense adonar-nos donem pes a algunes coses que ens diuen pel fet de qui t'ho a dit o el que t'ha dit en si. He pensat molt sobre aquest tema ja que les paraules han fet mal a gent del meu voltant i per soposat a mi, han passat de ser simples paraules a critiques, se de persones que es basen en l'opinió dels demes, ,o sigui, de les seves paraules, i poden acabar setmanes sense voler sortir de casa perque algú pel carrer li ha dit coses que no vull ni repetir. Si ho penses son només paraules i pots aconseguir que no t'afectin, se que es molt dificil, i sempre hi ha una vegada que et fa mal per molt que no vulguis. No entenc com unes simples lletres poden fer tant de mal i no entenc com podem utilitzar-les tant malament, des de petit ja hem deien que les paraules son només paraules i que és decisió meva creure o no, ja que per molt que es parli, el que conta son els fets i perque una persona et juri que estarà sempre no t'ho has de creure fins que amb fets ho demostra. Quan aprenguem a veure que les coses es fan i no es diuen i a dir coses de profit. Podrem decidir si creure o no en les paraules o donar-li's valor.
ADRIÁN JIMÉNEZ
Entrada: Puc tenir un amic robot?
dilluns, 1 de juny del 2020
ENTRADA: Influència de la tecnologia en l'actualitat
Per definir què és la tecnologia, podríem dir que és el conjunt de coneixements amb els quals es creen productes i serveis que permeten a les persones resoldre problemes, adaptar-se al medi ambient i satisfer els seus desitjos i necessitats. Al llarg de l’història els avenços tecnològics han estat vinculats completament a les millores en la societat, ja que s’intentava satisfer les necessitats essencials per tal de progressar socialment i, en són exemples el domini del foc (que va impulsar l’evolució dels humans), la medicina, els transports, etc. Però, tot i això, avui en dia la tecnologia (en general) crec que té una finalitat més personal, és a dir, els desenvolupaments tecnològics estan bastant vinculats a la vida de cada persona per tal de fer-nos la vida més confortable i disminuir els nostres esforços, per la qual cosa la tecnologia actual ens ha permès satisfer gran part de les nostres necessitats i ens ha facilitat d’alguna manera la vida en general, com per exemple els missatges de text, les xarxes socials (que ens permeten conèixer a moltes persones al voltant del món), nombroses aplicacions del mòbil (que ens faciliten l’elaboració dels deures, ens permeten consultar el camí que hem de seguir per arribar a x lloc, ens porten els comptes econòmics i, fins i tot, ens organitzen les activitats de la setmana), etc. Per tant, la tecnologia és realment una influència bona i imprescindible per a l’humanitat? Actualment s’està abusant d’aquesta? Podríem viure sense gran part d’aquests nous avenços tecnològics?
En els últims anys, els avenços tecnològics han estat de tal magnitud que, fins i tot, han modificat la nostra forma de viure, comunicar-nos i relacionar-nos. La invenció del Internet ha sigut un dels grans impulsors de l’evolució de la nostra societat, ja que ens facilita el ràpid accés a la informació i a les múltiples fonts de coneixement, la qual cosa ens ha permès estalviar molt temps i diners en buscar qualsevol tipus d’informació en llibres i enciclopèdies. Per tant, podríem dir que els principals avantatges que presenta la tecnologia són que facilita la comunicació, ens permet accedir ràpidament a la informació, els transports han evolucionat notablement… però també cal dir que avui en dia la tecnologia és utilitzada majoritàriament per simplificar les nostres tarees, de tal manera que, sense adonar-nos, cada cop depenem més de la tecnologia i ja gaire bé no acostumem a fer les coses per nosaltres mateixos, sinó que utilitzem la tecnologia com a mitjà per dur a terme les nostres activitats. En són exemples el fet d’utilitzar l’Internet com a via de treball als centres educatius i a les feines (la qual cosa no hauria estat possible fa 30 anys). Llavors, en aquest aspecte potser sí que valorem com a necessària la tecnologia, ja que per exemple, ara no podríem haver acabat el curs escolar de no haver estat per aquesta i, com a conseqüència, potser no podriem haver acabat l’ESO aquest any.
Però per una altra banda, també cal qüestionar-se el fet de fins a quin punt és depenem de la tecnologia, ja que fa trenta anys feien gaire bé les mateixes activitats que fem ara, i l’única diferència és que ara les fem amb més comoditats, és a dir, fa trenta anys hauria d’estar escrivint tot això en un paper intentant fer bona caligrafia, però avui en dia ho puc fer més ràpidament mitjançant l’ordinador. Així que possiblement, degut al gran pes que té la tecnologia en l’actualitat, no seriem capaços de viure sense totes aquestes comoditats tecnològiques i, a més, sembla que cada cop estem més lligats a la tecnologia, ja que cada cop que surt al mercat un nou aparell tecnològic tothom es desespera per aconseguir-lo (com per exemple amb els mòbils, perquè sempre aspirem a tenir el més nou). Però no crec que tot això sigui degut únicament a la tecnologia, sinó que els mitjans de comunicació tenen molt pes sobre les nostres decisions (normalment, inconscientment), ja que potser no desitjaríem tant l’últim model d’Iphone si no ho veiéssim per tot arreu.
En conclusió, crec que actualment la tecnologia és bastant necessària per a la societat, però crec que això és degut a que ens hem acostumat a viure depenent d’aquesta i, per tant, ens seria molt difícil deixar-la d’utilitzar. Però això no vol dir que la tecnologia sigui només una influència dolenta, ja que gràcies a aquesta podem desenvolupar una gran creativitat i també promou la innovació, sense mencionar que avui en dia, una gran majoria de la població té un treball que d’alguna manera està relacionat amb la tecnologia.
Aisha Descane
Ser un mateix
Al llarg de la meva vida moltes persones m’han dit: “siguis tu mateix” o “no deixis que ningú et canviï”.
Paraules de la meva mare: “durant un temps vaig sentir la necessitat d’omplir les expectatives dels demés. Hi havia una diferència entre el que jo era i el que creia que el món esperava de mi. Amb el temps em vaig donar compte que la pressió m’havia fet perdre de vista la persona que jo era i vaig passar a ser una persona totalment diferent, una persona a la que només l’importava el que els demés esperaven d’ella. Llavors va ser quan vaig començar a trobar-me malament tot el temps, vaig notar que em sentia infeliç. Fins que vaig arribar a un punt en el que vaig veure necessari frenar i començar a fer el que jo volia i creia convenient per a mi sense tenir en compte l'opinió dels demés”.
Arran de la petita reflexió que va fer la meva mare un dia quan estaven parlant, vaig quedar-me pensant si realment valia la pena ser un mateix.
A tothom ens agrada complaure els altres, per exemple: tothom desitgem que els nostres pares estiguin orgullosos de nosaltres o que els nosaltres amics aprovin el que fem, però hem d’estar segurs que no busquem l’aprovació de les persones equivocades ja que això pot fer-te oblidar qui ets, el que desitges i el que vols.
No està malament desitja que els altres et admirin sempre i quan no t’oblidi de qui ets. No has de sacrificar la teva “essència” per donar gust a les persones equivocades. Sigues tu mateix i procura agradar-te a tu mateix abans que a ningú altre.
Nicole Briones
LA FILOSOFÍA DE CUS D'AMATO
diumenge, 31 de maig del 2020
ENTRADA: HI HA VIDA A ALTRES PLANETES?
divendres, 29 de maig del 2020
Només allò que es pot intercanviar és valuós?
dimarts, 26 de maig del 2020
Entrada: És lícit la utilització d'un passaport d'immunitat?
Què necessitem per ser feliços?
Jo penso que té raó, però crec que la felicitat són moments, moments en els quals has estat bé, sense preocupacions. Per tant, si que és veritat que necessitem tot el que diu Epicur per ser feliç, però també crec que han d'haver-hi dies i moments tristos, dolents, etc., ja que si no, no sabríem apreciar els moments o els dies bons, perquè sinó, tots els dies serien iguals.
Hi ha una frase d'un llibre (Bajo la misma estrella) que diu: "Antes del arcoíris tienes que soportar la lluvia." Aquesta frase diu que abans de les coses bones, hauràs de suportar les coses dolentes, perquè si no, no apreciaríem les bones. Si sempre ens passessin coses bones, mai les apreciaríem, seria com sempre el mateix, en canvi, si primer van coses (moments o dies) dolentes, quan hi hagi un moment o un dia bo, ho passarem molt millor, ho apreciarem molt més.
dissabte, 23 de maig del 2020
Ens han d'importar les opinions dels altres cap a nosaltres?
Jo crec que no ens hauria d'importar el que la gent pensi de nosaltres, ja que cadascú és com és, i ja està, igual que tampoc ens han d'importar les opinions de les altres persones cap a nosaltres, ja que no són ningú per opinar, i menys si no et coneixen, ja que si no coneixes a algú, no ets ningú per dir qualsevol cosa d'una persona, perquè per exemple, no saps pel que pugui haver passat una persona, per exemple, igual hi ha una persona que és molt desconfiada però igual és perquè abans confiava molt ràpidament en la gent, hi va haver alguna persona que li va fer molt de mal. I jo crec que no hem d'opinar ni del caràcter ni del físic d'algú, si no el coneixem bé del tot, i menys del físic, ja que pot haver tingut qualsevol malaltia, o l'han hagut d'operar, o qualsevol cosa, aleshores, millor primer conèixer bé a la persona, i després igual sí que li pots dir alguna cosa que no t'agradi d'ella, però sempre amb respecte, sense fer mal a l'altra persona. Però per exemple, no és el mateix que un amic o amiga et digui una cosa que no li agrada de tu, que t'ho digui un desconegut, perquè si és un amic de veritat, t'ho dirà amb respecte, i t'ho dirà perquè t'estima i perquè milloris, i et donarà consells de com pots millorar.
També depèn de
l'autoestima de cada persona, ja que si tens l'autoestima baixa, les coses
t'afectaran més, però si tens l'autoestima alta t'afectaran menys,
perquè si tens l'autoestima baixa i et diuen una cosa negativa, tu ja creus que
és veritat, aleshores, és com que et confirmen aquella cosa negativa, en canvi,
si tens l'autoestima alta i et diuen una cosa negativa, és com que tu ja saps
que no és veritat, i segurament no t'afectarà quasi res.
L'altre dia vaig veure un vídeo que deia: "és la regla dels cinc segons, si li dius una cosa a algú, i ho pot canviar en cinc segons o menys, li pots dir, però si no ho pot canviar en cinc segons o menys, no li diguis. Per exemple, si una persona té un moc, li dius, perquè ho podrà canviar en cinc segons, però si una persona és grassa, no li diguis, perquè no ho podrà canviar en cinc segons." És a dir, no li diguis a la gent coses que li puguin fer mal. A més, crec que tothom té un mirall a casa, i tothom sap com és ell/ella, per tant, no cal que li recordem res.
Clara Cantón SimóPer què no som immortals? Què passaria si ho fóssim?
Moltes vegades la gent em pregunta què demanaria si pogués demanar tres desitjos, i moltes persones em diuen que voldrien ser immortals. Jo sincerament, no seria una de les tres coses que demanaria, ja que, de què ens serveix ser immortals? Jo penso que de l'única cosa de la que ens serviria seria per tenir més temps, però si tinguéssim més temps l’aprofitaríem? Jo crec que si tinguéssim més temps, no l’aprofitaríem bé, ja que diríem, això ho puc fer després, i igual al final no ho faríem, perquè sempre pensaríem el mateix. També crec que si no som immortals, tenim una raó per fer les coses, fem tal cosa, perquè sinó quan morim ja no la podrem fer. En canvi sí fóssim immortals, podríem fer-ho tot quan volguéssim i sense cap raó.
Hi ha una cançó de Beret que diu: “Todos vivimos
sabiendo que estamos esperando un día”. Diu que tots vivim, i vivim al màxim, ja
que sabem que hi haurà un dia en que ja no podrem viure, i aquell dia és el que
tots estem esperant, però fins que no arribi viurem al màxim.
Clara Cantón Simó
dilluns, 11 de maig del 2020
El moviment feminista actualment
Si la pregunta fos, "És igual el moviment feminista d'avui en dia de com fa 60-80 anys?", la resposta és òbviament que no. Durant tot aquest temps, el moviment feminista ha anat evolucionant, i cada cop escalant més en la societat i aconseguint els seus objectius, el que passa, és que abans, la lluita estava organitzada i ben estructurada des d'entitats que donen suport a aquestes idees (grups socialistes, comunistes, anarquistes, entre d'altres) el que passa, és que abans el moviment feminista venia carregat d'idees polítiques, abans venia carregat de lluita obrera. Però el que passa avui en dia, és que el sistema ha aconseguit doblegar molts tipus de moviments, entre ells, el moviment feminista.
Avui en dia, cada cop que hi ha una vaga el 8 de març, segurament surtin 50 mil milions més de persones de quan es feia abans, el que passa és que d'aquest munt de gent, molt poques i pocs, sabent què vol dir realment aquest moviment.
Avui en dia, només per donar un exemple, les dones són les que estan al capdamunt de l'atur a Espanya, són les que estan al capdamunt de la pobresa a España, són les que estan al capdamunt de la precarietat a tot l'estat espanyol, però si aquí ja hi ha aquests problemes, a països com els Estats Units d'Amèrica, o països d'orient mitjà o de l'Àfrica, aquests nivells de pobresa, d'atur i de precarietat, són ja totalment estratosfèrics.
Abans deia que el sistema té doblegada la lluita feminista d'avui en dia, i això ho deia, perquè encara que no ho sembli hi ha moltes noies i dones avui en dia que van fins i tot en contra del moviment feminista. Fa un temps, quan el darrer 8M, vaig tenir una conversa amb una companya de classe, la qual deia que ella no era feminista perquè estava bé tal com ella estava, i que no creia que les coses estiguin malament. Fins aquí, és on arriba el poder del sistema, on unes persones en deixant la vida en la lluita pels seus drets i canvis, hi ha d'altres que li donen suport a l'estat, que l'únic que vol és mantenir-nos callats i ben controlats.
A més, abans també he parlat, del fet que el moviment del 8M, s'ha "despolititzat" totalment. Em sembla un error grandíssim, que aquest moviment s'hagi "despolititzat" al complet.
Avui en dia, l'únics partits els quals la gent hi veu, són els mateixos partits que controlen el sistema, els mateixos partits que no mouen ni mouran un sol dit per ells. Tot i així a les eleccions, els segueixen i seguiran votant. Sincerament, crec que el moviment s'hauria de tornar a polititzar amb entitats i ideologies com la socialista i la comunista.
La lluita feminista mai es podrà dur a terme, mentre la gent sigui reconeixen tots aquests partits amb mascaretes que donen suport al "moviment".
dissabte, 9 de maig del 2020
ENTRADA: Com ens afecten els conflictes? Ens poden beneficiar?
divendres, 1 de maig del 2020
ENTRADA: La saviesa ens fa més feliços?
Pot semblar estrany, que un ignorant pugui ser més feliç que un savi, però aquesta persona mai no voldrà més del que té, i les seves aspiracions seran menors. Per què?, senzillament, perquè la seva ignorància el priva de la realitat i aquesta privació provoca la manca de desig i autosuperament, ja que si no sap que pot haver-hi coses millors, aquest, senzillament, es conforma amb tot el que té i és feliç amb això..
Un exemple serien les persones que viuen aïllades de la societat actual en tribus. Aquestes persones, que no tenen cap consciència de les noves tecnologies, viuen amb els seus costums sense estar en contacte amb la resta del món, es conformen amb el que tenen, i són feliços amb la vida, sobrevivint i gaudint del que la natura els hi dóna el dia a dia. Creus que serien més feliços si sabessin tot el que ha evolucionat el món i que ells, comparats amb tots nosaltres, no tenen res?
Però potser la ignorància et fa un focus de manipulació, en el que pots creure ser feliç, quan realment no ho ets. Per exemple el dia a dia d'una persona ignorant a la nostra societat actual. Encara que no ens adonem, cada dia ens manipulen amb els nostres actes i interessos, doncs una persona ignorant seria esclava d'aquesta i mai no s'adonaria, ja que mai reflexionaria sobre el que està fent i si és el millor que podria fer. A més, políticament, aquesta mai no lluitaria per a lleis igualitàries i molt menys per destacar molts dels drets que avui dia tenim, ja que aquesta simplement es conformaria amb el que té, creient que així és feliç.
Per una altra banda una persona sàvia no sempre pot ser feliç, ja que moltes vegades el fet de saber ens pot condemnar a una vida infeliç si no la gestionem bé. El fet de ser conscients ens pot causar irritació i arribar al punt de l'inconformisme. El fet de saber que poden haver-hi coses millors, fa que mai estiguem conformes amb el que tenim, i sent una persona sàvia, és inevitable el coneixement d'aquests fets. A més potser, el fet de tenir consciència sobre tots els problemes que tenim al voltant o bé arreu del món, ens pot causar malestar, impotència i mai estar bé amb nosaltres i la nostra consciència. Per exemple, ser conscient de totes les guerres que, encara avui dia, continuen, per causes econòmiques, poder, etc. Mai no podràs estar feliç completament, sabent que encara que tu, a la teva vida "tens el que necessites", encara que podries tenir molt més, hi ha altres persones que no hi tenen res, i el pitjor és que no pots fer res per aturar aquestes guerres ni conflictes.
Però, una persona sàvia, si realment ho és, sap gestionar bé tota la informació, i encara sabent que pot aconseguir més del que té, no s'obsessiona amb aquest futur. A més encara que no pugui aturar molts dels problemes actuals al món, aquesta és conscient de la realitat, i per aquest motiu pot manifestar-se en contra i així d'alguna manera, sigui aportant a ONGS, o assistint a manifestacions, ja està fent un gran pas pel progrés de la societat, ja que hem aconseguit tots els drets que tenim a base de consciència sobre l'actualitat, i buscant remeis per millorar-la. A més una persona sabia, pot decidir no ser un esclau de la societat, ja que aquesta serà capaç de reflexionar autosuficientment, sense deixar-se emportar precipitadament pels mitjans de comunicació i reflexionant més la situació en la qual es troba. Perquè un savi no buscarà la felicitat en l'obtenció de drogues, il·lusions o diversió, Perquè si el savi és feliç, no ho és de qualsevol manera, com diu Sponville i sempre amb la realitat i la veritat pel davant. I per aquest motiu la felicitat d'un savi sempre serà més autèntica, perquè encara que el fet de saber, de vegades pot ser una condemna, aquest ha sabut gestionar-ho i no s'ha deixat emportar precipitadament, sinó que ha reflexionat per arribar on està ara.
En conclusió, la felicitat d'una persona sàvia, és molt més autèntica, que no pas la d'un ignorant, ja que el savi encara afrontat la realitat, és capaç de reflexionar-hi i intentar ajudar i resoldre problemes que l'envolten i així arribar a ser feliç, en canvi un ignorant, rebutja la realitat i viu sota un conformisme constant... A més aquest serà falsament feliç, ja que viurà sotmès a les manipulacions d'avui dia i mai no farà res per canviar-ho i fer de la seva vida i de la resta molt més digna.
ENTRADA: El poder de la paraula
ENTRADA: Com hem d'actuar d'avant la por?
dijous, 30 d’abril del 2020
ENTRADA: Per què reaccionem irracionalment a vegades? Aquestes reaccions ens fan menys humans?
- Una reacció desproporcionada és una recció normalment desproporcionada i violenta la qual fem sense pensar en les conseqüències. Per exemple, jo, que sóc de sang calenta he tingut diversos conflictes en els caps de futbol en els que després ho penses fredament i penses que no hi havia necessitat de deixar l'equip amb un menys o de fer que ens acabem barallant er culpa meva o qualsevol cosa d'aquestes, però en el moment en què reacciones així no estàs pensant només actues. Tot i això crec que és normal tenir aquest tipus de reaccions i que es poden aprendre a modular.
Recomano que intenteu evitar aquest tipus de reaccions, ja que després quan et dones compte de què has perjudicat algú per la teva irracionalitat et sents fatal i suposo que aquests remordiments són els que et fan humà. David Giménez
ENTRADA: La influència de la bellesa
ENTRADA: Justícia i venjança: sinònims o antònims?
Entenem per justícia la virtut moral per la qual hom té com a guia la veritat i és inclinat a donar a cadascú allò que li pertany.
En canvi, entenem per venjança la punició que hom infligeix a algú per satisfer el seu ressentiment per un dany, un greuge, etc., inferit per aquest a aquell o a altre.
La definició ja ens deixa clar que no és el mateix, però sí que podem dir que la venjança és prendre's la justícia segons el teu propi punt de vista, una justícia subjectiva. Per tant, podem dir que depenent de la situació, la justícia i la venjança poden arribar a ser sinònims.
Per exemple, en el llibre del 2n trimestre de lectura de castellà "Palabras envenenadas", hi ha un cas amb el qual es pot veure clarament. El llibre tracta de la desaparició d'una noia, el pare de la qual queda molt afectat i intenta sempre fer moviments socials a favor seva (manifestacions) o pressionar a la policia perquè treballin més. Ell està en constant contacte amb la policia, i sap qui són els sospitosos. Li diuen que els sospitosos són el nòvio de la noia i un professor seu. El pare creu que el professor és el culpable, i com que sap que no tenen proves per arrestar-lo, decideix prendre's la justícia per la seva pròpia mà i venjar-se d'ell trencant-li la cara.
En aquest cas, es veu clarament com són sinònims, ja que la seva venjança consisteix a aplicar la seva pròpia justícia.
Per tant, la justícia i la venjança sí que són sinònims (sempre que la venjança sigui proporcionada), perquè la venjança sempre és una justícia personal per a la persona que la fa.
Levon Kesoyan