dimarts, 26 de maig del 2020

Entrada: És lícit la utilització d'un passaport d'immunitat?

Fa unes setmanes es va proposar la utilització d'un passaport d'immunitat per a accedir als llocs públics amb alt risc de transmissió. Aquest passaport te'l donarien després de fer-te la proba PCR i serviria per tenir més llibertat i poder fer més coses en cas de tenir-lo.
 
Aquesta idea va ser presentada per la Generalitat de Catalunya i, sobretot, va ser avalada per Torra. El problema és que no tothom pensa com ell; de fet, al govern espanyol no li sembla que aquesta proposta sigui una bona opció de cara a afrontar aquesta crisis. 
Hi ha molts motius pels quals molta gent no vol que s'aprovi aquest passaport, però el més important és que aquest passaport d'immunitat segregaria a la part de la població que no està immunitzada del virus, i la seva llibertat i els seus drets es veurien reduïts. Molts científics i professionals argumenten que no pots dividir la població en 2, i que uns tinguin més drets que d'altres. De fet, fa un temps vam tenir un exemple de què passaria si hi hagués aquest passaport d'immunitat. Estic parlant del sida (VIH). Quan el sida no tenia cura, i no podies viure amb ell, dividien la gent entre persones que ho tenen i persones que no, i això significava que les persones que ho tenien veien alguns drets reduïts i, a més, quedaven discriminats per la societat. Un altre exemple, encara que s'assembla menys a aquest últim, és el que van fer a Xina per afrontar el virus. Van establir mitjançant una aplicació i un codi QR un sistema per a controlar la població i saber, entre altres coses, on estan, on van estar abans de començar el coronavirus, si ho tenen ara o si poden tenir-ho per haver estat en algun lloc on hagin vist que hi va haver un brot, etc.

Personalment, crec que aquest passaport no seria molt bona idea pel simple fet de que no es pot privar de drets i llibertats a les persones, i menys si es fa només a algunes. Sí que es veritat de que la discriminació que es produiria no seria tant gran com el que va passar amb el sida perquè llavors no es podia viure amb el VIH, però igualment es produiria una divisió en la societat. A més, mentre no et puguis fer el test no tindràs el passaport, i això vol dir que mentre no t'ho paguis tu o esperis a que l'estat t'ho faci, comptarà com que "tens el virus" per a la gent. O sigui, produiria encara més desigualtat social entre la gent que s'ho pagui i la gent que no (rics i pobres).

LEVON KESOYAN

1 comentari:

  1. Es pot parlar més alt però no més clar, Levon! Magnífica sensibilitat per les "conquestes" socials i reflexió profunda i argumentada sobre les possibles conseqüències de mesures de "seguretat" que, encara que aparentment puguin semblar "bones", estan plenes d'ombres i perills ja coneguts. Felicitats!!

    ResponElimina