dissabte, 9 de maig del 2020

ENTRADA: Com ens afecten els conflictes? Ens poden beneficiar?

Tots hem tingut, tenim o tindrem algun conflicte amb alguna persona, per molt que ens hi neguem, ja que és molt habitual tenir conflictes quasi cada dia per tota mena de qüestions, sense importar l'edat, la religió, la nacionalitat o la idea política. En la majoria dels casos, els problemes o discussions sorgeixen perquè no som capaços de posar-nos al lloc de l'altra persona, o sigui que no mostrem empatia pels demés. Acostumem a tancar-nos al nostre punt de vista i no ens mostrem disposats a pensar en les opinions dels altres. Potser això és degut a la incapacitat de trobar un punt en comú, i no pas per la diferència de criteris o gustos. Però els conflictes no són sempre situacions negatives, sinó que amb els conflictes podem arribar a créixer personalment, ja que pot ser un dels motors que promoguin l'aprenentatge o el canvi en la nostra manera d'actuar. 
La capacitat de ser flexibles mentalment ens pot ajudar molt a l'hora de ser més empàtics, ja que ser flexibles és estar obert a altres visions, i això ens permetrà ser comprensius en relació a les idees i punts de vista dels demés. Per tant, tenir conflictes amb els altres ens pot ajudar a conèixer altres perspectives des d'on analitzar les situacions, la qual cosa ens permetrà evitar tancar-nos únicament en les nostres opinions.
Una cosa que tothom hauria de tenir molt clar és que és necessari que reconeguem i valorem el que les altres persones diuen, perquè no tot el que pensem, sentim o creiem ho farà tothom, sinó que cada persona té els seus propis pensaments, sentiments i creences, i són tan vàlids com els nostres mateixos. No són ni millors ni pitjors, només són diferents.
Des que som petits ens ensenyen a veure el món des d'una perspectiva concreta, però a mesura que madurem anem construint les nostres pròpies idees i teories sobre el món que ens envolta. El problema apareix quan prenem el nostre punt de vista per cert, real i innegociable, ja que és el moment en el qual ens aferrem a una opinió, i ningú és capaç de moure'ns d'aquí, per tant significa que ens estem tornant dogmàtics. Això és un problema greu, ja que ens perdem l'oportunitat d'aprendre dels demés. Potser ens comencem a tornar dogmàtics en el moment que amaguem una gran inseguretat i, per tant, sentim la necessitat de situar-nos en una posició concreta, ja que així ens sentim més protegits i més recolzats.
Un altre aspecte que crec que és molt important és el fet de controlar les emocions. Quan ens trobem enmig d'un conflicte, és molt fàcil irritar-se i no poder pensar amb claredat les coses que volem dir, fins al punt de ferir a la persona que tenim al davant. Així que en aquestes situacions podem fer servir tècniques per ajudar a disminuir la nostra impulsivitat (respirar profundament, comptar fins a deu, etc.).
Per tant, els conflictes són una part més de la nostra vida, ja que ens ajuden a créixer com a persones, però és necessari que comencem a ser més oberts de ment per ser capaç de valorar les opinions d'altres persones i ampliar els nostres paràmetres.

Aisha Descane

1 comentari:

  1. Chapó!!! Difícil afegir res més a l'extraordinària anàlisi filosòfica, sociològica i psicològica que fas al voltant del conflicte i els seus beneficis quan s'enfoca adequadament. En "poques" paraules dius molt i apuntes a l'essencial!! Felicitats!!

    ResponElimina