divendres, 29 de maig del 2020

Només allò que es pot intercanviar és valuós?

No només allò que es pot intercanviar és valuós, però sí que tot allò que s'intercanvia és valuós. Entenem per intercanvi un canvi entre dos o més individus, que canvien un objecte per un altre, que té un valor, sigui explícit o sentimental. Per tant, podem dir que a un intercanvi el que s'intercanvia sempre té un valor perquè, si no, no hi hauria manera de demostrar que aquest intercanvi és equitatiu o no.
També cal diferenciar entre intercanviar i compartir: els moments que passes amb una persona, per exemple, no s'intercanvien, es comparteixen, i aquests moments tenen un valor molt sentimental.
Per últim, caldria explicar el terme "valuós". Entenem per valuós tot allò que té una importància subjectiva o objectiva, de manera personal o social.

Una vegada aclarit això, a la pregunta "Només allò que es pot intercanviar és valuós?", els arguments que hi ha a favor són:

Hi ha d'haver un benefici mutu en el qual l'objecte d'intercanvi ha de tenir un valor, si no l'intercanvi no té sentit.
Si en un intercanvi, l'objecte no interessa, sigui personalment o socialment vol dir que l'objecte no és valuós i no es pot intercanviar perquè no aporta res.
Quin valor té allò que no es pot intercanviar? Si no es pot intercanviar, vol dir que no aporta res personalment, ni socialment, ni tampoc afavoreix a ningú, aleshores no té cap valor.

Els arguments en contra respecte a la pregunta "Només allò que es pot intercanviar és valuós?" són els següents:

Tots els objectes tenen un valor, sigui capital (econòmic) o sentimental, però no tots es poden intercanviar, per exemple, un objecte de la teva àvia no l'intercanviaràs per res, perquè té un valor molt significatiu sentimentalment, i pot ser aquest valor, que és molt subjectiu, una persona no ho valors així, aleshores si s'hagués d'intercanviar no hi hauria un benefici mutu però l'objecte segueix tenint valor per a tu.
Si parlem de moments, opinions, etc. Això no s'intercanvia, es comparteix, i és molt interessant perquè en aquests casos hi donem molt valor, fins i tot hi ha persones qui hi donen més valor això que als objectes. Per exemple, els moments qui hi compartim amb la família al Nadal són molt valuosos, i no s'intercanvien. Aquests moments és l'únic que ens emportem a la caixa quan morim, per això hem de donar-li més valor en aquests casos. També aporten moments de felicitat i coneixement.

En conclusió, no només allò que es pot intercanviar és valuós. Sí que és veritat que tot allò que s'intercanvia és valuós. Però no només allò és valuós, tot té un valor econòmic o sentimental i hi ha coses que no es pot o no s'intercanvien i són més valuoses que els objectes d'intercanvi i ens aporten molt més que allò que s'intercanvia.

Eric Ortiz

1 comentari:

  1. Dissertació perfecta al voltant d'una qüestió que cal aclarir i "valorar" si volem tenir una vida no mitjançada únicament per l'intercanvi. Bravo!!!

    ResponElimina