diumenge, 31 de maig del 2020

ENTRADA: HI HA VIDA A ALTRES PLANETES?

Ahir es va llançar a l'espai el primer coet d'una empresa privada tripulat cap a la Lluna amb 2 tripulants. Tot això em fa pensar en què hi ha més enllà, i si realment algun dia ho podrem descobrir.

Realment, no hi ha una resposta concreta que sigui "bona", ja que actualment no podem demostrar si hi ha vida o no a altres planetes. El que sí que podem demostrar és que fa molts anys, a Mart hi va haver aigua (es van trobar proves d'això), i això ens fa pensar en aquesta pregunta, ja que tot ésser viu necessita aigua per viure, i això és la primera cosa que es busca als planetes.

No hi ha una resposta clara perquè, d'una banda, no tenim la tecnologia suficient com per a investigar tant i tant lluny, i d'altra banda,  si al nostre planeta han aparegut totes les condicions necessàries per a ser un planeta habitable, perquè a un altre racó de l'univers no ha pogut passar el mateix? Perquè necessàriament tots els éssers vius necessiten aigua? Està demostrat això, o només sabem que tots els éssers vius del nostre planeta necessiten aigua? Passa el mateix amb l'oxigen?

Són moltes preguntes sense resposta, que esperem que puguem resoldre en un futur. Molta gent creu que això mai ho podrem saber, i és possible que sí, però cal recalcar que la tecnologia avança a una velocitat increïble, i cada cop es poden fer més coses. Si a algú de fa 100 o 200 anys li preguntes si creu que algun dia podrà arribar la humanitat a la Lluna, molts dirien que no.

Per tant, i tornant a la pregunta original, crec que sí que hi ha vida a altres planetes, ja que si aquí han passat totes les casualitats possibles per a que sigui un planeta habitable, el mateix ha pogut passar a algun altre planeta de l'univers, encara que el planeta tingui condicions molt diferents al del nostre i els éssers que viuen dins no necessitin el mateix que nosaltres per a viure. Una altra cosa seria pensar si algun dia podrem provar això, però seria un tema que abarcaria altres coses i que seria un debat molt llarg.

És un tema molt complex i amb el que es poden derivar moltes preguntes més, però resumidament, crec que sí que hi ha vida a altres planetes, encara que no tinguem cap tipus de prova que ens digui si això és possible o no.

Levon Kesoyan

1 comentari:

  1. És un tema difícil de pensar per les dificultats que tu mateix reconeixes humilment. Així i tot, fas progressar la qüestió sobretot amb bones preguntes, claredat i rigor conceptual. Sens dubte t'has guanyat la legitimitat per defensar la més que possible creença de vida en altres planetes. Felicitats!

    ResponElimina