dilluns, 1 de juny del 2020

ENTRADA: Influència de la tecnologia en l'actualitat

Per definir què és la tecnologia, podríem dir que és el conjunt de coneixements amb els quals es creen productes i serveis que permeten a les persones resoldre problemes, adaptar-se al medi ambient i satisfer els seus desitjos i necessitats. Al llarg de l’història els avenços tecnològics han estat vinculats completament a les millores en la societat, ja que s’intentava satisfer les necessitats essencials per tal de progressar socialment i, en són exemples el domini del foc (que va impulsar l’evolució dels humans), la medicina, els transports, etc. Però, tot i això, avui en dia la tecnologia (en general) crec que té una finalitat més personal, és a dir, els desenvolupaments tecnològics estan bastant vinculats a la vida de cada persona per tal de fer-nos la vida més confortable i disminuir els nostres esforços, per la qual cosa la tecnologia actual ens ha permès satisfer gran part de les nostres necessitats i ens ha facilitat d’alguna manera la vida en general, com per exemple els missatges de text, les xarxes socials (que ens permeten conèixer a moltes persones al voltant del món), nombroses aplicacions del mòbil (que ens faciliten l’elaboració dels deures, ens permeten consultar el camí que hem de seguir per arribar a x lloc, ens porten els comptes econòmics i, fins i tot, ens organitzen les activitats de la setmana), etc. Per tant, la tecnologia és realment una influència bona i imprescindible per a l’humanitat? Actualment s’està abusant d’aquesta? Podríem viure sense gran part d’aquests nous avenços tecnològics?


En els últims anys, els avenços tecnològics han estat de tal magnitud que, fins i tot, han modificat la nostra forma de viure, comunicar-nos i relacionar-nos. La invenció del Internet ha sigut un dels grans impulsors de l’evolució de la nostra societat, ja que ens facilita el ràpid accés a la informació i a les múltiples fonts de coneixement, la qual cosa ens ha permès estalviar molt temps i diners en buscar qualsevol tipus d’informació en llibres i enciclopèdies. Per tant, podríem dir que els principals avantatges que presenta la tecnologia són que facilita la comunicació, ens permet accedir ràpidament a la informació, els transports han evolucionat notablement… però també cal dir que avui en dia la tecnologia és utilitzada majoritàriament per simplificar les nostres tarees, de tal manera que, sense adonar-nos, cada cop depenem més de la tecnologia i ja gaire bé no acostumem a fer les coses per nosaltres mateixos, sinó que utilitzem la tecnologia com a mitjà per dur a terme les nostres activitats. En són exemples el fet d’utilitzar l’Internet com a via de treball als centres educatius i a les feines (la qual cosa no hauria estat possible fa 30 anys). Llavors, en aquest aspecte potser sí que valorem com a necessària la tecnologia, ja que per exemple, ara no podríem haver acabat el curs escolar de no haver estat per aquesta i, com a conseqüència, potser no podriem haver acabat l’ESO aquest any.

Però per una altra banda, també cal qüestionar-se el fet de fins a quin punt és depenem de la tecnologia, ja que fa trenta anys feien gaire bé les mateixes activitats que fem ara, i l’única diferència és que ara les fem amb més comoditats, és a dir, fa trenta anys hauria d’estar escrivint tot això en un paper intentant fer bona caligrafia, però avui en dia ho puc fer més ràpidament mitjançant l’ordinador. Així que possiblement, degut al gran pes que té la tecnologia en l’actualitat, no seriem capaços de viure sense totes aquestes comoditats tecnològiques i, a més, sembla que cada cop estem més lligats a la tecnologia, ja que cada cop que surt al mercat un nou aparell tecnològic tothom es desespera per aconseguir-lo (com per exemple amb els mòbils, perquè sempre aspirem a tenir el més nou). Però no crec que tot això sigui degut únicament a la tecnologia, sinó que els mitjans de comunicació tenen molt pes sobre les nostres decisions (normalment, inconscientment), ja que potser no desitjaríem tant l’últim model d’Iphone si no ho veiéssim per tot arreu.


En conclusió, crec que actualment la tecnologia és bastant necessària per a la societat, però crec que això és degut a que ens hem acostumat a viure depenent d’aquesta i, per tant, ens seria molt difícil deixar-la d’utilitzar. Però això no vol dir que la tecnologia sigui només una influència dolenta, ja que gràcies a aquesta podem desenvolupar una gran creativitat i també promou la innovació, sense mencionar que avui en dia, una gran majoria de la població té un treball que d’alguna manera està relacionat amb la tecnologia. 


Aisha Descane  


1 comentari:

  1. Sembla que som éssers tecnològics per naturalesa! Fins i tot el bolígraf va ser tecnologia punta al seu moment. Ara bé, com bé assenyales, la tecnologia s'ha estès i ha colonitzat fins i tot els àmbits més íntims i privats (tradicionalment poc mitjançats per la tecnologia, com ara la comunicació directa). Les tecnologies de la informació són el gran exemple, sens dubte, i en coherència amb la definició de tecnologia que fas al principi de la teva entrada, és ben efectiva i en som ben depenent per l'adaptació al medi: com hauríem acabat el curs en cas contrari? Com portaríem el confinament?, la producció?, etc. Preguntes ben actuals, sens dubte!!
    Hi ha una pregunta, però, que fas al principi i que trobo molt interessant de respondre: estem abusant de la tecnologia? Ho dic en aquest sentit, fins a quin punt realment la tecnologia ens fa la vida millor, més còmoda o, fins i tot, més feliç (enllaçant amb la temàtica de la lliga de debats d'aquest curs)? Segurament l'ús que en fem apunta a una resposta o una altra... Salut!!!

    ResponElimina