dijous, 30 d’abril del 2020

ENTRADA: Justícia i venjança: sinònims o antònims?

Moltes vegades hem sentit coses com "se va a tomar la justicia por su propia mano", però realment són el mateix o tenen alguna relació?

Entenem per justícia la virtut moral per la qual hom té com a guia la veritat i és inclinat a donar a cadascú allò que li pertany.

En canvi, entenem per venjança la punició que hom infligeix a algú per satisfer el seu ressentiment per un dany, un greuge, etc., inferit per aquest a aquell o a altre.

La definició ja ens deixa clar que no és el mateix, però sí que podem dir que la venjança és prendre's la justícia segons el teu propi punt de vista, una justícia subjectiva. Per tant, podem dir que depenent de la situació, la justícia i la venjança poden arribar a ser sinònims.

Per exemple, en el llibre del 2n trimestre de lectura de castellà "Palabras envenenadas", hi ha un cas amb el qual es pot veure clarament. El llibre tracta de la desaparició d'una noia, el pare de la qual queda molt afectat i intenta sempre fer moviments socials a favor seva (manifestacions) o pressionar a la policia perquè treballin més. Ell està en constant contacte amb la policia, i sap qui són els sospitosos. Li diuen que els sospitosos són el nòvio de la noia i un professor seu. El pare creu que el professor és el culpable, i com que sap que no tenen proves per arrestar-lo, decideix prendre's la justícia per la seva pròpia mà i venjar-se d'ell trencant-li la cara.

En aquest cas, es veu clarament com són sinònims, ja que la seva venjança consisteix a aplicar la seva pròpia justícia.

Per tant, la justícia i la venjança sí que són sinònims (sempre que la venjança sigui proporcionada), perquè la venjança sempre és una justícia personal per a la persona que la fa.

Levon Kesoyan

2 comentaris:

  1. És curiós, tot i que no estic d'acord en que tots dos termes siguin sinònims crec que el teu escrit està molt ben defensat. Jo crec que l'educació està més a prop de la justícia que no pas la venjança. Les actitud punitivistes a la política no serveixen, sota el meu punt de vista, per combatre els delictes. Felicitats! Segueix així.

    ResponElimina
  2. Després de llegir l'entrada anava a fer un comentari molt similar al d'Iker... Diàleg de pensadors amb excel·lent tots dos: del vostre diàleg només poden sortir pensaments cada vegada més profunds i ben argumentats. Moltes felicitats, cracks!!

    ResponElimina